Informacja

XIX-wieczny dupleks zrehabilitowany do współczesnego życia

XIX-wieczny dupleks zrehabilitowany do współczesnego życia


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Urok architektury, która w dziewiętnastym wieku doprowadziła do powstania domów barcelońskich w Ensanche, z wysokimi sufitami i dużymi oknami, nadal jest postrzegana na tej podłodze. Badanie przeprowadzone przez Honey Architects dotyczyło jego reformy z nowatorskim podejściem. W obszarze, w którym urbanistyką rządziły jabłka z siatki, Miguel Angel Borrás i Elodie Grammont narysowali w środku trójkątny rozkład.

Stare ściany zostały zastąpione ukośną osią, korytarzem, który porządkuje przestrzeń przez pokoje ułatwiające wizualne połączenie między nimi. Z przeźroczystej przestrzeni, która łączy salon, jadalnię i kuchnię, steruje się jednym spojrzeniem, który wchodzi przez korytarz. A z głównej sypialni masz wspaniałą perspektywę, po lewej stronie sypialni dla dzieci przez wewnętrzne patio, łazienkę widać od przodu, a po prawej stronie, z prywatnej łazienki z garderobą można podziwiać widok na salon wieczorem . Oś przekątna została wzmocniona złotymi prowadnicami na ścianach, które dzielą przestrzeń na dwie wysokości.

Nad nimi zaczyna się przestudiowane wykorzystanie przestrzeni, z miejscami do przechowywania i strychem, który jest używany jako wyluzuj Powłoki, ciepłe drewno na podłodze i biała farba na ścianach - monochrom, który zmienia się tylko w sypialni i łazience z relaksującym szarym odcieniem - stanowią idealne ustawienie dla głównych bohaterów: elementy projektu i kolory intensywne, które przekazują zastrzyk witalności i energii.

Reklama - czytaj dalej. Bezpłatne przejście do światła

Jednym z głównych celów reformy było osiągnięcie optymalnego oświetlenia we wszystkich przestrzeniach. Wykończona zasłona pozwala łazience za schodami na naturalne oświetlenie pochodzące z salonu. Schody prowadzą do strychu, który służy jako wyluzowanie i zapewnia drugie wejście zenitalnego światła do łazienki. Filcowa pufa, od Minim.

Gry optyczne w salonie

Salon znajdował się obok schodów. Jest to projekt roboczy przekształcony w księgarnię, której stopnie pokryte płytkami z oryginalnej hydraulicznej podłogi pomieszczenia odbijają się w jasnym pionie i symulują dywan. Sofa Togo z firmy Ligne Roset, przejęta w Favorita. Poduszki od Minim i Lu Ink. Lampa Panthella, Louis Poulsen, zakupiona na www.ca21.com. Zdjęcie Jordi Canosa.

Niewidoczne granice między salonem a jadalnią

Salon i jadalnia są oddzielone bez potrzeby przegródek dzięki subtelnym zasobom dekoracyjnym: na podłodze dywany obramowują obszar przypisany do każdego środowiska, a na ścianie spiralna biblioteka działa jako element, który dzieli przestrzeń. Dywany od BSB. Półka na mól książkowy, zakupiona w Vinçon. Stolik kawowy, od Supersrest. Stróż, od Minim. Fotel i podnóżek, na sprzedaż w języku greckim.

Praktyczna dystrybucja

Kuchnia i jadalnia są zintegrowane w tej samej przestrzeni, oddzielone barem śniadaniowym. Jego kształt pod kątem zwiększa poczucie przestronności w obszarze stołu. Stół i krzesła, na sprzedaż w Minim. W jadalni lampa zaprojektowana przez José Antonio Codercha i zakupiona w Vinçon. Taborety, autorstwa Ganduxer90.

Wysokość przechowywania w kuchni

Złote prowadnice maskujące instalacje elektryczne pełnią drugą funkcję: podzielić dom na dwa poziomy poziomy. Pod nimi - na wysokości 2,20 m - jest przestrzeń życiowa; powyżej zorganizowane są miejsca do przechowywania, takie jak strychy lub stojak na butelki na meblach kuchennych. Szafki i bar wykonane przez stolarza. Blat, autor: Silestone Blanco Zeus. Kurki Hansgrohe.

Łączenie elementów

Na ścianach pomalowana na złoto prowadnica DM ukrywa okablowanie instalacji elektrycznej.

Custom Hall

Zmniejszone wymiary wejścia zostały rozwiązane dzięki pomysłowemu mebelowi, który łączy stojak na parasole, dwóch szewców i parę półek. Ze złotego przewodnika wieszaki, które symulują krople farby, oferują praktyczne wsparcie dla torebek i ciepłych ubrań. Stojak na meble i wieszak zaprojektowany przez studio Honey Architects.

Sypialnia, terytorium prywatne

Przesuwne drzwi otwierają się na główną sypialnię, pomyślaną jako przestrzeń do relaksu. Łóżko, uniesione i zakrzywione w obszarze zagłówka, zapewnia poczucie schronienia. Za nim wykonano mebel z dwoma stolikami nocnymi i kinkietami do czytania w łóżku. Łóżko Snowdonia, od Lignet Roset, zakupione w Favorita. Kołdra i poduszka, od Corium Casa. Pozostałe poduszki pochodzą od Lu Ink. Fotografia, z www.yellowkorner.com

Sypialnia z łazienką i garderobą

Sypialnia odgrywa wiodącą rolę w dystrybucji. Z niej wchodzisz do łazienki, która integruje garderobę i z kolei łączy się z salonem.

Łazienka wkomponowana w sypialnię

Dostęp do tej przestrzeni można uzyskać z sypialni przez drzwi bez drzwi. Ściana strefy umywalki została pomalowana na szaro, aby zwiększyć ciągłość dzięki dekoracji części wypoczynkowej. Lustro i kurtyna ułatwiająca przepływ naturalnego światła odbijają się w lustrze. Umywalka Loop firmy Villeroy & Boch. Kurki od Jado. Wszystko na www.borrasonline.com. W sypialni krzesło Panton firmy Vitra.

SAMOLOT I POMYSŁY REFORMY

- Podczas przeprowadzania reformy studium Honey Architects zaplanowało organizację wokół osi ukośnej - co odbija się w korytarzu - i która łączy się z salą z jednym z okien pokoju. Po obu stronach pokoje idą ze sobą w trójkątny kształt, który nadaje domowi osobowość.
- Wysokość sufitów była opłacalna dzięki chłodowi w łazience i podwyższonym schowkom; Dostęp do nich prowadzi drabina, która przesuwa się po prowadnicach po obu stronach korytarza.